Sote-kuulumisia

.

Menot nousivat, kysy rohkeasti neuvoa

Useat sairastavan sosiaali- ja terveysetuudet sekä palvelut heikkenevät vuonna 2016 säästöjen vuoksi. Reumaliiton sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Miranna Seppälä-Saukkonen on koonnut jäsenistölle tietoa tärkeimmistä muutoksista. Hän kannustaa tarvittaessa kysymään rohkeasti neuvoja ja apua talousvaikeuksista selviytymiseen.

Lääkekorvausjärjestelmä muuttui

Vuoden 2016 alusta käyttöön otettiin kaikkia yli 18-vuotiaita koskeva lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu. Sen myötä lääkekorvauksia saa vasta, kun on ensin maksanut tuon summan kokonaan itse.

Alkuomavastuu kerryttää lääkekattoa eli summaa, jonka sairastava vuoden aikana maksaa korvattavista lääkkeistään itse. Lääkekatto aleni hieman ja on 610,37 euroa. Sen ylittymisen jälkeen lääke maksaa 2,50 euroa. Ylemmän erityiskorvausluokan lääkekohtainen omavastuu on tänä vuonna 4,50 euroa. Lääkkeen peruskorvaus nousi 35 prosentista 40 prosenttiin.

Vuoden 2016 maksuista ja etuuksista

Valtio määrittää enimmäismaksun, jonka kunta saa periä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Tätä enimmäismaksua nostettiin lähes 30 prosenttia, mikä tarkoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen nousua useissa kunnissa ja sairaanhoitopiireissä. Esimerkiksi terveyskeskusmaksu voi nousta 20,90 euroon.

Kunnissa asiakkaalta vuodessa perittävä enimmäismaksu terveydenhuollosta eli niin sanottu terveydenhuollon maksukatto on tänä vuonna 691 euroa. Muistathan seurata itse sen täyttymistä.

Sairaanhoitokorvausten leikkausten johdosta Kela-korvaus yksityisellä lääkärillä käynnistä aleni 16,7 prosenttiin ja hammashoidossa 15 prosenttiin. Lisäksi reuma- ja muille tule-sairaille valitettavana heikennyksenä fysioterapian korvattavien toimenpiteiden luettelosta poistettiin: ryhmässä annettava liikuntahoito, altaassa annettava liike- tai liikuntahoito, ergometri- tai muu laiteharjoittelu sekä erilliset fysikaalisen hoidon toimenpiteet. Jatkossa sairausvakuutuksesta tarpeellisena fysioterapiana korvataan yksilöllinen terapeuttinen harjoittelu ja siihen liittyvä hieronta ja fysikaalinen hoito.

Kelan matkakorvaukset heikentyivät: asiakkaan maksettava osuus yhdensuuntaisesta matkasta on tänä vuonna 25 euroa. Vuotuinen matkoista itse maksettava enimmäismäärä eli matkakatto on 300 euroa.

Kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet, kuten vammaistuet pienenivät 0,4 %. Käytännössä lasku on muutamia senttejä päivässä ja enintään muutaman euron kuukaudessa. Opintotuki, lapsilisä ja toimeentulotuen perusosa säilyivät viime vuoden tasolla. Takuueläkkeeseen tehtiin 20 euron korotus ja sen enimmäismäärä on tänä vuonna 766,85 euroa.

Lisätietoa maksuista ja tuista saat oman kuntasi sosiaalitoimesta ja Kelasta.

Avomuotoista kuntoutusta tuki- ja liikuntaelinsairauksiin

Kela tarjoaa sekä työelämässä oleville että työelämästä poissa oleville tule-oireisille uutta avomuotoista kuntoutusta, mikä mahdollistaa työssäkäynnin ja kuntoutuksen yhdistämisen. Tätä tukee myös uusi Kelan osakuntoutusraha.

Kelan järjestämä vaikeavammaisen lääkinnällinen kuntoutus muuttui nimeltään vaativaksi lääkinnälliseksi kuntoutukseksi. Sen saamiseksi ei enää edellytetä, että hakija saa korotettua vammais- tai hoitotukea. Myös kuntoutuksen sisältö uudistui.

Apua on saatavilla

Muutokset käyvät valitettavasti monen kukkarolle. Tarvittaessa apua kannattaa rohkeasti pyytää esimerkiksi oman kunnan sosiaalitoimesta.

Kunnasta voi hakea toimeentulotukea sosiaali- ja terveyspalveluiden maksuihin sekä esimerkiksi lääkkeisiin tai pyytää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain mukaista maksun alentamista tai perimättä jättämistä. Kunnan lisäksi kirkot tarjoavat apua ja monesti omassa jäsenyhdistyksessä on tietoa alueen palveluista.

Reumaliitossa on luotu Sosiaaliturvan suunnistuskartta, joka kokoaa yhteen auttavia tahoja ja heidän tarjoamiaan palveluja ja etuuksia. Löydät sen netistä tai voit pyytää sitä Reumaliiton vaihteesta puh. (09) 476 155. Reumaliitosta voit muutenkin kysyä neuvoa avustus- sekä sosiaali- ja terveysasioihin joko vaihteesta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Vuoden ensimmäisessä Reuma-lehdessä kerrotaan tarkemmin eri keinoista avun saamiseksi.

Potilasjärjestöt toimivat sairastavien asialla

Reumaliitto ja muut potilasjärjestöt ovat yrittäneet kaikin keinoin tuoda pitkäaikaissairaan ääntä leikkausten keskelle. Taloustilanteen vuoksi säästöjä kuitenkin tehdään rajusti. Toimintamme eduksi voi kuitenkin lukea esimerkiksi sen, että paljon sairastaville tärkeä lääkekatto ei noussut.

 

Terveydellisin terveisin,

Miranna Seppälä-Saukkonen

Sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Suomen Reumaliitto

 

Tapahtumakalenteri

Sää

Pilvistä

6°C

Tampere

Pilvistä
Kosteus: 94%
Tuuli: SSW 8.05 km/h
Su 2°C / 8°C Enimmäkseen pilvistä
Ma 3°C / 10°C Vesisadetta
Ti 1°C / 5°C Puolipilvistä
Ke 1°C / 4°C Vesisadetta

Toimisto avoinna

ma 11.30-17.30
ke ja to 10-16

Puhelinajat

ma 11.30-17.30
ke ja to 10-13

Maanantaina 22.10.2018 toimisto avoinna klo 13-17.30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Tampereen Reumayhdistys ry
Satakunnankatu 28 B 10 (3.krs)
33210 Tampere

Puh. (03) 222 8185

toimisto@tampereenreumayhdistys.fi

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd